Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

Zorgaanbieders in de palliatieve zorg willen de zorg voor mensen in de kwetsbare laatste levensfase verbeteren. Ze zetten in op het gesprek met de patiënt en op samenwerking tussen verschillende zorgprofessionals en organisaties. Ze zien graag dat de bekostiging hierop aansluit. Dat blijkt uit de rondetafels die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hield met meer dan 75 zorgaanbieders in de palliatieve zorg. Dit meldt NZa.

Iedereen is het eens hoe palliatieve zorg eruit zou moeten zien: de patiënt en zorgprofessional bespreken samen de zorg die geboden gaat worden. De zorgvraag staat centraal. Zorgaanbieders richten zich nu vooral op samen beslissen/proactieve zorgplanning en samenwerken. In de rondetafels hebben de partijen besproken hoe de bekostiging kan helpen om een brug te slaan tussen het kwaliteitskader palliatieve zorg en de huidige praktijk.

Het is heel  belangrijk dat het gesprek met de patiënt, waarin zowel medische als sociale, spirituele en culturele aspecten aan de orde komen, bekostigd kan worden. Hiervoor zijn in alle zorgsectoren veel mogelijkheden. Dit geldt ook voor de bekostiging van de samenwerking tussen professionals, maar deze mogelijkheden zijn erg versnipperd. Deelnemers aan de rondetafels denken dat de bekostiging samenwerking meer kan stimuleren dan nu het geval is. Ze denken daarbij aan verschillende manieren om dit technisch vorm te geven: bekostigen van casemanagement, bekostigen van transmurale samenwerking en patiëntvolgende bekostiging.

Samenwerking over de schotten

We concluderen dat er vanuit de huidige monodisciplinaire bekostiging al mogelijkheden zijn om regionaal te werken aan het verbeteren van de palliatieve zorg door samen te werken in teams van verschillende aanbieders. Dat is niet eenvoudig omdat voor de verschillende zorgsectoren (zoals huisartsenzorg, ziekenhuiszorg en wijkverpleegkundige zorg) verschillende bekostigingsregels gelden. Het vraagt dan ook de nodige kennis van wet- en regelgeving en tijd en energie om te komen tot praktisch werkbare afspraken van aanbieders met zorgverzekeraars.  Om hier inzicht in te geven brengen we  een informatiekaart met de bestaande mogelijkheden uit.

Door: Redactie Nationale Zorggids