Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

De klacht van een (gedetineerde) patiënt over zijn arts is ongegrond verklaard door het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Volgens de patiënt luisterde zijn arts niet naar zijn wens voor een ander medicijn. Hij had namelijk diabetes type 2 en kreeg daarvoor in België Metformax voorgeschreven. In Nederland kreeg hij van zijn dokter Metformine HCL. Dit meldt het Tuchtcollege. 

Ondanks het voorschrift van de arts om Metformine en bij glucosewaarden boven de 15 tijdelijk Novorapid in te nemen, weigerde de patiënt meerdere malen om zijn medicatie in te nemen en zijn bloedsuiker te laten controleren. De patiënt verwijt de arts dat hij Metformine HCL voorgeschreven kreeg terwijl hij had aangegeven dat dit medicijn bij hem geen tot een minder sterke werking heeft waardoor hij veel pijn had, een doof gevoel in zijn vingers kreeg en zwakke polsen ervoer.

Het College vindt dat de arts niet tuchtrechtelijk verwijtbaar heeft gehandeld om eerst tot regelmatige en trouwe inname van Metformine te komen. Metformax is niet geregistreerd in Nederland en kan ook niet worden ingevoerd. Bovendien bevatten beide medicijnen dezelfde werkzame stof en is hierover uitleg aan de patiënt gegeven. 

Door: Redactie Nationale Zorggids