Normal_arts_doker_doktersjas_stethoscoop

Zorgverzekeraar VGZ levert een financiële bijdrage aan huisartsen in Westfriesland, zodat zij meer tijd hebben voor hun patiënt. De pilot ‘Meer Tijd Voor De Patiënt’ duurt nog ruim een jaar en heeft als doel 25.000 patiënten meer tijd met hun huisarts te geven. Dit meldt VGZ. 

Het extra geld maakt de inzet van extra capaciteit mogelijk en kunnen huisartsen hun patiënten korte en lange consulten bieden. “Zo hebben we meer tijd om een gesprek met patiënten te voeren en kunnen we daardoor een behandeling inzetten die beter past bij de zorgvraag en de persoon. Nu ervaren we vaak (tijds)druk en hebben we het gevoel tekort te schieten”, aldus de huisartsen.

Eerder startte VGZ al eenzelfde soort pilot in Gorinchem en Afferden. VGZ verwacht dat ook de Westfriese artsen die meedoen aan de pilot meer werkplezier zullen ervaren en dat patiënten tevredener zullen  zijn. Ook gaat de verzekeraar uit van een daling in de zorgkosten op langere termijn omdat de nieuwe werkwijze het aantal doorverwijzingen beperkt, er minder medicatie wordt uitgegeven en het aantal diagnostische aanvragen ook daalt. Zo zijn in Gorinchem in twee jaar tijd 18 procent minder patiënten doorverwezen naar het ziekenhuis.

Door: Redactie Nationale Zorggids