Normal_ziekenhuis__wachtruimte

Patiënten met een beperkte levensverwachting, bijvoorbeeld omdat ze een ongeneeslijke vorm van kanker hebben, worden vaak blootgesteld aan potentieel overbodige en schadelijke medische interventies. Artsen zouden daarom bewuster moeten kijken naar de lijst van medicatie en andere behandelingen die patiënten krijgen in hun laatste levensfase, vindt internist-oncoloog in opleiding en klinisch farmacoloog Eric Geijteman. Dit meldt het Erasmus MC. 

Artsen gaan vaak door met de behandeling omdat duidelijke richtlijnen ontbreken, en omdat er te weinig onderzoek is gedaan naar met name het gevolg van stoppen met medicatie. “Artsen zijn hier onzeker over. Toch zou het geen kwaad kunnen als ze aandachtig kijken naar de lijst van medicijnen die hun patiënten nog slikken in hun laatste levensfase”, zegt Geijteman.

“Als je weet dat iemand binnenkort gaat overlijden aan zijn ziekte, is het dan zinvol om hem of haar bloeddruk- of cholesterolverlagers te laten slikken? Ieder medicijn heeft bijwerkingen. Daarnaast is het voor patiënten vaak een grote last om meerder keren per dag een grote hoeveelheid te slikken.”

Geijteman pleit daarom voor meer onderzoek naar het effect van het staken van mogelijk overbodige medicatie. Artsen mogen zich meer bewust zijn van het feit dat medische interventies niet altijd in het belang van de patiënt zijn. En patiënten wil Geijteman meegeven zich meer bewust te zijn van de beperkingen van de zorg. Artsen kunnen iet alles en minder zorg aan het einde van het leven is soms betere zorg.

Het ultieme doel van Geijtemans studie is bij te dragen aan een betere laatste levensfase en terminaal zieke patiënten een beter overlijden te bezorgen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids