Normal_geld__euro__munt__briefgeld

Tegen een voormalig assistent-begeleider van zorginstelling De Merwebolder in Sliedrecht is een werkstraf van 180 uur geëist voor het stelen van cliënten met een beperking. De 48-jarige man uit Dordrecht kreeg de verantwoordelijkheid voor kasbeheer, waardoor hij bijvoorbeeld boodschappen deed met de pinpas van de cliënt. Hoewel hij het gestolen geld al heeft terugbetaald, wordt toch een werkstraf geëist. Dit meldt Algemeen Dagblad.

In de rechtbank van Rotterdam zei de verdachte dat hij niet gecontroleerd werd op de aankopen die hij deed met de pinpas van de cliënten. Dit wordt overigens door de zorginstelling tegengesproken. Het stelen begon door eens eigen boodschappen af te rekenen met andermans pas, maar het ging uiteindelijk van kwaad naar erger. Tijdens het onderzoek dat Stichting ASVZ, waar De Merwebolder een locatie van is, zelf instelde bleek dat de verdachte onder meer heeft getankt met de geleende pinpas en dat sportschoenen, tuinmeubels en een navigatiesysteem zijn gekocht.

‘Niet gewaardeerd’

De rechter wilde weten waarom de man tot zijn daden overging. “Ik voelde me niet gewaardeerd denk ik. Er werd nooit eens gezegd: goed gedaan. Moest alles alleen doen”, aldus de verdachte. Wel zegt hij “helemaal fout” te hebben gehandeld. Hij heeft daarom niet alleen het gestolen geld, zo’n 10.000 euro, terugbetaald maar hij heeft ook een geldbedrag aan de stichting geschonken. De cliënten hebben hun geld inmiddels terug.

Toch wil ASVZ dat de man gestraft wordt voor zijn daden en vindt zij dat alleen het terugbetalen van het gestolen geld niet genoeg is. Bovendien zou het hierdoor kunnen lijken alsof de man zijn straf heeft afgekocht door geld te geven aan de stichting. Er is aangifte gedaan en nu wordt een werkstraf van 180 uur geëist. ASVZ heeft inmiddels interne procedures aangescherpt. Er wordt nu maandelijks gecontroleerd of de kas klopt en of de gemaakte kosten legitiem zijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids