Normal_fysio

Ongeveer 25 procent van de fysiotherapeuten weigert een contract met een zorgverzekeraar te ondertekenen. Fysio’s die wel zijn gecontracteerd, hebben dit met grote tegenzin gedaan. Dit blijkt uit onderzoek van Actiegroep Fysiotherapeuten die boos is op de manier waarop zorgverzekeraars met de beroepsgroep omgaan. Dit meldt RTL Nieuws. 

In augustus kwam het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) al met soortgelijke resultaten. Toen zei 25 procent al niet te weten of ze gecontracteerd werk wilden blijven doen. Steeds meer fysio’s twijfelen over de gestelde voorwaarden in contracten van verzekeraars.

De twijfel komt voor uit de tarieven en behandelindex. De behandelindex dwingt fysiotherapeuten tot een gemaximeerd aantal behandelingen, terwijl sommige patiënten op medische gronden vaak meer behandelingen nodig hebben. Therapeuten die wel een contract overwegen doen dit omdat ze bang zijn te moeten inleveren op hun omzet en het aantal patiënten.

Harde behandeling

“Verzekeraars hebben maar één zak geld en willen de zorgkosten in toom houden. Fysiotherapeuten willen zelf het aantal behandelingen en de prijs kunnen bepalen en niet bij het kruisje tekenen”, legt zorgeconoom Marcel Canoy uit. Hij trekt de vergelijking met bakkers: zodra Nederland te veel bakkers telt, dan gaan bakkers die ondermaats presteren of te veel geld vragen financieel kapot. Echter is de kwaliteit bij fysiotherapie veel moeilijker te meten. Hij vermoedt dat verzekeraars hun onderhandelingspositie gebruiken om de grote groep fysiotherapeuten te laten slinken. Canoy vindt alleen dat het er aan de kant van de verzekeraars flink hard aan toe gaat. 

Door: Redactie Nationale Zorggids