Normal_operatie1

Langzaamaan lost het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) de personeelstekorten op, waardoor deze maand weer een aantal operatiekamers open kunnen. Het ziekenhuis heeft ruim zestig ic-verpleegkundigen, anesthesiemedewerkers en ok-assistenten gevraagd om vanaf januari vier uur per week extra te draaien zodat gesloten operatiekamers weer in gebruik genomen kunnen worden en er extra bedden beschikbaar zijn op de intensive care. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

Het UMCG heeft 24 operatiekamers, waarvan er vier afgelopen zomer dichtgingen. Twee daarvan gaan deze maand weer open en het doel is om verderop in het jaar ook de twee andere kamers weer in gebruik te nemen. Het is nog even de vraag of er genoeg anesthesiemedewerkers zijn, want (bijna) alle Nederlandse ziekenhuizen hebben een tekort aan deze gespecialiseerde beroepsgroep.

Ook bracht het Groningse ziekenhuis het aantal beschikbare ic-bedden terug van zevenhonderd naar  662. Het is de bedoeling dat vijf bedden deze maand weer beschikbaar zijn en dat de rest ook dit jaar weer door patiënten gebruikt kan worden.

Personeel werven en opleiden

Er zijn dringende meer verpleegkundigen nodig. Daarom heeft het UMCG inmiddels honderd leerling-verpleegkundigen in dienst en zoekt het ziekenhuis extra verpleegkundigen die deze leerlingen kunnen ondersteunen.

“Het werven en opleiden van personeel kost tijd. Het gaat steeds meer om het vinden van een balans tussen wat van medewerkers gevraagd wordt, de belastbaarheid en goede veilige zorg voor onze patiënten. Het is nog te vroeg om de volledige resultaten te plukken. Maar we hebben de weg naar boven weer ingezet”, aldus bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het UMCG. 

Door: Redactie Nationale Zorggids