Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

In Twente dreigt een personeelstekort in de zorg te ontstaan nu de vergrijzing daar sneller dan het landelijk gemiddelde plaatsvindt. Dat blijkt uit onderzoek van de Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn. Om een echt tekort voor te zijn, zou werken in de zorg aantrekkelijker gemaakt moeten worden. Dat is lastig, want het blijkt dat steeds meer mensen uit de zorgsector willen vertrekken. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

De verwachting is dat er in 2022 zo’n 5.000 onvervulde vacatures zijn in de regio. Daarom moet er de komende tijd al flink worden ingezet op het creëren van banen. Het gaat met name om verpleegkundigen en verzorgenden, maar er is ook vraag naar psychiaters en psychologen. Hoewel heel het land kampt met een personeelstekort, lijken de problemen in Twente snel toe te nemen. De regio vergrijst sneller dan de rest van Nederland en daarom zijn er nog meer mensen nodig in de zorg. Ook wordt het zorgpersoneel steeds ouder, waardoor er grote vraag is naar nieuw en jong personeel.

Zorg is zwaar beroep

Het zijn juist die jongere zorgprofessionals die afhaken. Ze vinden werken in de zorg te zwaar of kiezen niet voor een opleiding in de zorg. Bovendien is het zo dat verpleegkundigen en anderen in de zorg de overstap maken naar het ondernemerschap of zzp’er. Zo kunnen zij meer controle houden over hun werktijden. De keerzijde hiervan is dat vast personeel hierdoor meer werkdruk ervaart en vaker ziek zijn. Voor sommigen wordt het zo veel, dat zij werk zoeken in een andere sector.

Rol voor het onderwijs

Een pakket aan maatregelen moet mogelijk verbetering bieden. Er zou meer aandacht moeten komen voor preventie van ziekteverzuim, het behoud van personeel en leeftijdsspecifieke eisen. Oudere werknemers willen bijvoorbeeld fysiek minder zware taken en moeders van kleine kinderen willen aangepaste werktijden. Bovendien ziet de werkgeversvereniging een grote rol weggelegd voor het onderwijs. Er moeten meer jongeren worden opgeleid in de zorg en er zou meer maatwerk en begeleiding moeten komen zodat de studenten ook daadwerkelijk hun studie kunnen afronden.

Door: Redactie Nationale Zorggids