Normal_tandarts_tandartsstoel_gebit_mond

Zorgverzekeraar VGZ koopt tandheelkundige implantaten voortaan zelf centraal in. Ook heeft het besloten om op eigen houtje afspraken te maken met leveranciers om zo kosten te besparen. Want, zegt VGZ, gemiddeld staan de inkoopkosten van implantaten op 186 euro per implantaat. Tandarts-implantologen rekenen hier echter vaak 314 euro voor, wat het maximale Nza-tarief is. Een centraal inkoopbeleid zou een miljoenenbesparing opleveren. Dit meldt VGZ. 

“Dat er weerstand bestaat vanuit de brancheverenigingen is eigenlijk niet fair. Een strikt inkoopbeleid draagt bij aan een scherpe premie voor onze verzekerden. Daarnaast kan deze aanpak honderden euro’s schelen voor onze verzekerden als de behandeling niet binnen de basisverzekering valt”, zegt bestuursvoorzitter Tom Kliphuis van VGZ.

Zorgplicht VGZ

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) had onlangs veel kritiek op VGZ omdat de zorgverzekeraar niet aan haar zorgplicht zou voldoen. Volgens ANT heeft VGZ zo weinig tandarts-implantologen gecontracteerd, dat patiënten die een implantaat of klikgebit nodig hebben soms niet in hun eigen provincie terechtkunnen. 

Door: redactie Nationale Zorggids