Normal_chirurg_arts_operatie

Slechts twee medisch specialisten hebben in de afgelopen twee jaar gebruikgemaakt van de subsidieregeling om in loondienst van een ziekenhuis te treden. Het ministerie van volksgezondheid heeft 10 miljoen euro beschikbaar gesteld voor zelfstandig werkende artsen die willen overstappen op loondienst, maar weinig medisch specialisten lijken hierop aanspraak te willen. Een arts die overstapt krijgt 10.000 euro. Dit meldt NOS.

Artsen in loondienst zijn voor de overheid goedkoper dan artsen die zelfstandig opereren, bijvoorbeeld binnen een maatschap. Vrijgevestigde medisch specialisten kunnen sinds 2015 aanspraak maken op de subsidieregeling. De 10.000 euro die zij voor het in loondienst treden krijgen, moet de kosten voor het opzeggen van het bedrijf opvangen.

Eerste jaar succesvol

Hoewel het eerste jaar dat de subsidie in het leven werd geroepen succesvol leek, daalde het aantal overstappers van vrijgevestigd naar loondienst in de jaren erna snel. Waar er in 2015 nog 449 artsen gebruik van maakten, waren dat er in 2016 nog slechts zestien. In 2017 trad één arts middels de regeling in loondienst en ook in 2018 trok het aanbod één medisch specialist.

Onderzoek naar subsidieregeling

Minister Bruno Bruins voor Medisch Zorg gaat uitzoeken waarom zo weinig artsen de afgelopen jaren zich hiervoor hebben gemeld. Alleen nog dit jaar kunnen zij de subsidieregeling gebruiken om in loondienst te treden. Aanmelden is mogelijk tot 1 maart. 

Door: Nationale Zorggids