Normal_dokter__arts__ziekenhuis__behandeling_

Nederlandse artsen die in het Verenigd Koninkrijk werken en Britse artsen die in Nederland werken, kunnen wel eens geconfronteerd worden met de gevolgen van Brexit. Mogelijk houdt de wederzijdse erkenning van zowel specialistendiploma’s als artsendiploma’s dan op. Hoewel erkenning nog wel kan plaatsvinden, duurt het proces veel langer en is de kans groter dat het wordt afgewezen. Dit meldt Skipr.

De erkenning van diploma’s hangt af van de manier waarop het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie gaat verlaten. Als er goede afspraken worden gemaakt, volgt er een overgangsperiode. Dit zal duren tot en met 2020. Naar verwachting zal er dan niets veranderen in de erkenning van artsendiploma’s. Als er sprake is van een ‘no deal Brexit’, waarbij er geen afspraken op tafel liggen, kunnen de diploma’s hun erkenning verliezen. Alleen wanneer het diploma van een arts of specialist is erkend voor 29 maart, zou er mogelijk nog geen probleem zijn.

Gelijkwaardige diploma’s

Beroepsorganisatie KNMG en de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) zeggen dat een langdurige en strenge procedure voor erkenning op de loer ligt. Er zal dan worden gekeken of de inhoudelijke eigenschappen van de studie van de arts gelijkwaardig zijn in beide landen. Deze strengere toetsing duurt langer en kan er voor zorgen dat een diploma’s worden afgekeurd door de nieuwe regels. Er wordt overlegd met het ministerie van Volksgezondheid over de gevolgen op korte termijn.

Door: Nationale Zorggids