Normal_justitie__rechtbank

De 49-jarige Andries B. heeft gisteren een celstraf van 2,5 jaar opgelegd gekregen voor het prostitueren van een 16-jarige scholiere. De rechtbank in Zwolle vond het er niet toe doen dat het meisje hier uit vrije wil in mee ging. De dader werkte bij een tbs-kliniek in Drenthe en bood het meisje aan voor seks op parkeerplaatsen. Het Openbaar Ministerie (OM) had een celstraf van vijf jaar geëist. Dit meldt NRC. 

De man had zelf seks met het meisje en maakte en verspreidde naaktfoto’s van de jonge scholiere. Afgelopen zomer bood Andries B. dit meisje voor seks aan op een parkeerplaats aan een onbekende man, die zijn nummerbord noteerde en de politie inschakelde. Nog diezelfde avond werd de man aangehouden in zijn woning. In de auto werd het meisje aangetroffen.

Meisje handelde uit vrije wil

De man verklaart dat hij het meisje heeft leren kennen via een datingsite en zich steeds verder liet meeslepen in haar plannen om betaalde seks met andere mannen te hebben. B. had daar geen bezwaar tegen en bood haar aan bij onbekende mannen. De scholiere verklaarde inderdaad alles uit vrije wil te hebben gedaan en dat ze het zelfs een leuke tijd heeft gevonden.

Uitbuiting

De rechtbank is echter van mening dat de veel oudere man zich schuldig heeft gemaakt aan het uitbuiten van een minderjarige. Het prostitueren van het meisje zou een “grote inbreuk op de lichamelijk en geestelijke integriteit en persoonlijke vrijheid” zijn, zo blijkt uit het vonnis. Er is volgens de rechtbank sprake van uitbuiting en zij vinden de verklaring van het meisje niet voldoende om de man vrij te spreken. “Juist vanwege het grote leeftijdsverschil en bovendien zijn werk als sociotherapeut in een tbs-kliniek” had de man volgens de rechters het meisje moeten beschermen. De scholiere was eerder al slachtoffer in een ontuchtzaak.

Door: Nationale Zorggids