Logo_logo_zorgtotaal

De zorgsector staat de komende jaren voor een flinke uitdaging. “De gezondheidszorg staat onder druk en voor het borgen van kwalitatieve, toegankelijke en betaalbare zorg is een transformatie noodzakelijk”, aldus Paul Verdult, manager van de vakbeurzen Zorgtotaal en Zorg & ICT die deze week plaatsvinden in de Jaarbeurs in Utrecht. “Deze transformatie en alle technologische ontwikkelingen die hierbij horen, staan centraal tijdens de vakbeurzen. Niet vaker was de roep om deze ontwikkelingen bij elkaar te brengen zo groot als nu.” Dit meldt de Jaarbeurs. 

De vakbeurzen vallen, niet toevallig, in de Week van Zorg en Welzijn. Dat is een landelijk initiatief om de zorgsector een week lang in de spotlight te zetten. In deze week openen honderden zorg- en welzijnsorganisaties hun deuren om te laten zien wat werken in de zorg is. Volgens Verdult is deze aandacht voor de sector hard nodig. “We moeten mensen weer enthousiast gaan maken voor de zorg, de nood is momenteel extreem hoog. Het actieprogramma Werken in de Zorg, dat in maart 2018 werd gepubliceerd, stelt dat er in 2022 een tekort dreigt van 100.000 tot 125.000 medewerkers als er nu niks wordt gedaan.”

Verduurzaming en gastvrijheid

Tijdens Zorgtotaal en Zorg & ICT staan alle innovaties en ontwikkelingen in de sector centraal.  Thema’s die uitgebreid aan bod komen zijn verduurzaming, gastvrijheid en eten en drinken in relatie tot het welzijn van mensen. Het aanbod is heel divers. Zo wordt er bijvoorbeeld ook gesproken over facilitymanagement en hoe de inrichting en omgeving van een zorginstelling kunnen bijdrage aan het sneller herstel van een patiënt.

Volgens de brandmanager zijn de vakbeurzen een must voor alle mensen werkzaam in de sector of studenten die zich op korte termijn in de sector gaan begeven. “Er gebeurt momenteel zoveel in de zorg, vooral ook heel veel mooie dingen. Al deze ontwikkelingen, innovaties en trends kom je tegen op Zorgtotaal en Zorg & ICT”, aldus Verdult die de uitdagingen in de sector graag positief benadert. “We bieden heel veel inspiratie en kennis. Als zorgprofessional is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen, dit om er voor te zorgen dat we met elkaar de versnelling weten te creëren in het realiseren van onze maatschappelijke uitdagingen.”

Ook de Nationale Zorggids staat de komende dagen op Zorgtotaal! Benieuwd naar de gezichten achter de site? Kom dan naar stand 09.D065 om met ons kennis te maken!

Door: Nationale Zorggids