Normal_verpleegkundige

Onvoldoende stageplekken, verwaarlozing van verpleegkundigen en genegeerde signalen uit het verleden hebben ertoe geleid dat ziekenhuizen met personeelstekorten kampen. Er is met name een tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen en operatieassistenten. Petrie Roodbol, hoogleraar Verpleegkunde, zegt dat de zorgsector de tekorten aan zichzelf heeft te danken. Verpleegkundigen hebben maar weinig bestuurlijke inspraak en dat wringt. Dit meldt Nieuwsuur. 

Inmiddels zien ziekenhuizen steeds beter in dat verpleegkundigen gehoord moeten worden en dat toekomstige verpleegkundigen stageplekken nodig hebben om goed opgeleid te worden. Eerder kon dat ook eigenlijk niet vanwege de hoge werkdruk in ziekenhuizen, zegt Ron Bormans van de Hogeschool Rotterdam. Studenten moeten begeleid worden, maar afdelingshoofden konden hiervoor geen medewerkers beschikbaar stellen. 

Afwisseling moet personeel behouden

Nieuwe verpleegkundigen krijgen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg weer de kans op een opleiding. Hiervoor was eerder te weinig geld beschikbaar, waardoor nu op de spoedeisende hulp te weinig gespecialiseerde verpleegkundigen aan het werk zijn. Bestaand personeel hoopt het ziekenhuis ook te kunnen vasthouden door te luisteren naar wensen en behoeften en te zorgen voor afwisseling. “We willen kijken of verpleegkundigen niet ook afwisselend op de ambulance of de intensive care kunnen werken”, zegt bestuurder Anita Wydoodt van ETZ. 

Door: Nationale Zorggids