Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, gaan twee verdachten die stelselmatig fraude pleegden met persoonsgebonden budgetten (pgb’s) tot 18 maanden de cel in. Ook zouden ze een beroepsverbod van vijf jaar moeten krijgen. Volgens het OM hebben de man en vrouw uit Dordrecht meer uren gedeclareerd aan de zorgkantoren dan zij daadwerkelijk aan de zorg van cliënten hebben verleend. Dit meldt OM. 

Uit onderzoek van de Inspectie SZW blijkt dat clienten in veel gevallen niet de zorg kregen die zij nodig hadden of waar zij een indicatie – en dus een pgb – voor hadden gekregen. Cliënten hebben verklaard dat zij door beloften, zoals schuldvermindering, een woning en het verlenen van zorg, door verdachten gelokt zijn om zich bij de zorgonderneming aan te melden. Vervolgens moesten de cliënten een aparte bankrekening openen waarop alle inkomsten, zoals uitkeringen, zorg- en huurtoeslag, werden gestort. Het beheer van die aparte bankrekening, inclusief zogenaamde TAN-codes, moesten ze uit handen geven aan de verdachten. 

Valse voorwendselen 

De verdachten hielden de cliënten voor dat zij hen zouden helpen met budgetbeheer en schuldsanering. Cliënten kregen hooguit nog beperkt leefgeld. De cliënten hadden geen zicht op wat er gebeurde op die bankrekening en zonder dat ze het wisten kwam hier ook het door de verdachten aangevraagde PGB terecht. In de praktijk bleken de schulden van cliënten in de periode dat zij onder beheer van het zorgbedrijf stonden, alleen maar te zijn toegenomen.

Stelselmatige misbruik

“Verdachten hebben als zorgverlener stelselmatig misbruik gemaakt van cliënten die aan hun zorg waren toevertrouwd om er zelf financieel beter van te worden,” aldus de officier van justitie op zitting. “De enige reden dat verdachten hiermee gestopt zijn is het optreden van de Inspectie SZW.”

Mede gezien het vuurwapen en de illegale geneesmiddelen die tijdens de doorzoeking zijn aangetroffen, vindt de officier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden voor de 44-jarige man op zijn plaats. Tegen de 31-jarige vrouw eiste de officier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden. Naast een gevangenisstraf eiste de officier voor beide verdachten een beroepsverbod.

Door: Nationale Zorggids