Normal_huisarts_arts

Een huisarts die in strijd met de euthanasiecode handelde door weg te lopen van een patiënt die net een dodelijk drankje had ingenomen, wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Al vindt het Openbaar Ministerie (OM) dat de arts strafbaar was, ziet het vervolging niet zitten. Deels omdat hij zelf inzicht heeft getoond in zijn foutieve handelen en omdat hij binnenkort de werkzaamheden binnen zijn praktijk staakt. Dit meldt Skipr. 

Wel zal de huisarts nog een paar maanden werk uitvoeren in zijn praktijk en dat hij mag hij daarom doen binnen een proeftijd van een jaar. Dit betekent dat hij niet nogmaals hulp bij zelfdoding mag verlenen om daar vervolgens bij weg te lopen.

De euthanasie zelf verliep zonder problemen. Maar omdat er complicaties kunnen optreden, mogen artsen niet vertrekken. In dit geval had de patiënt bijvoorbeeld het drankje kunnen uitbraken. Patiënten mogen een arts vragen om te vertrekken, maar de arts had naar een andere kamer in het huis moeten lopen. De huisarts zei eerder hiervan niet op de hoogte te zijn geweest en dat zijn praktijk nog geen vijf minuten lopen was naar het huis van de patiënt. 

Door: Nationale Zorggids