Normal_tandarts

Behandelingen bij de tandarts die 250 euro of meer gaan kosten, moeten altijd vooraf worden voorzien van een offerte. Maar uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat slechts 50 procent van de 3.300 ondervraagde patiënten een offerte ontving voor een dure behandeling. 11 procent kreeg een papiertje nadat zij hier zelf om vroegen en 36 procent ontving geen enkele prijsindicatie. Dit meldt de Consumentenbond.  

Het is belangrijk dat patiënten voorafgaand aan de behandeling inzicht hebben in de prijs. Zij kunnen dan bij hun verzekeraar nagaan of een deel hiervan vergoedt wordt en hoeveel uit hun eigen portemonnee moet komen. Gaat een patiënt akkoord, dan kan hij de offerte als bewijs gebruiken voor de geleverde diensten en de daarbij behorende kosten.

Tandarts krijgt hoog tevredenheidscijfer 

Patiënten zijn vaak wel blij met hun tandarts, zo blijkt uit ditzelfde onderzoek. Het gemiddelde rapportcijfer staat op een 8,3. Mondhygiënisten krijgen ook een flink hoog cijfer: een 8. Of een behandeling soms echt nodig is, daar zijn patiënten niet helemaal van overtuigd. Mondhygiënisten rekenen voor het reinigen van het gebit een vijfminutentarief, wat inhoudt dat de patiënt 12,85 per 5 minuten betaalt. 70 procent van de ondervraagden vindt dit een beetje of heel erg duur. 

Door: Nationale Zorggids