Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft een waarschuwing uitgedeeld aan een huisarts die een consult liet escaleren. Het gaat om een consult dat op Hemelvaartsdag plaatsvond op de Huisartsenpost. Een vader en moeder kwamen met hun 3-jarige zoontje langs omdat hij een flinke snee in zijn wang had. Echter escaleerde het consult al snel en moest de behandeling worden overgedragen aan een andere huisarts. Dit meldt het Tuchtcollege. 

De man en zijn vrouw vroegen tijdens het consult aan de huisarts of de wond niet beter behandeld kon worden door een plastisch chirurg. Nee, zei de huisarts, hij kon de wond zelf wel hechten. Om zijn zoontje gerust te stellen, zei de vader dat het niet zou bloeden en geen pijn zou doen. Daarop zou de huisarts hebben gezegd dat hij niet moest liegen tegen zijn kind.

"Ik ben hier de huisarts"

Toen de man zich afvroeg of er geen alternatief was voor het hechten van de wond en liet weten dat hij vrienden had in het medische circuit, antwoordde de huisarts: “Het maakt mij geen ruk uit wie jouw vrienden zijn, ik ben hier de huisarts en bepaal wat er gebeurt.” De moeder van het patiëntje gaf daarop aan dat zij niet meer door deze zorgverlener geholpen wilde worden.

Hechtpleister op SEH

Een collega-huisarts wilde de wond aanvankelijk ook hechten, maar zag daarvan af omdat het kind te veel tegenstribbelde. Vervolgens mislukte het plakken van de wond omdat de barst direct openging bij het huilen van het kind. Pas op de spoedeisende hulp kon het kindje met behulp van medicatie gekalmeerd worden en is de wond behandeld met een hechtpleister.

Twee klachten van de hand gewezen

Het Tutchtollege voor de Gezondheidszorg stelt voorop dat hechten de eerste keus was en het meeste perspectief bood. De klacht dat de huisarts op lichtvaardige wijze de meest traumatische behandeling heeft voorgesteld, wordt dus van de hand gewezen. Ook de klacht over het ontbreken van informed consent slaagt niet. Het college heeft geen reden om de huisarts niet te volgen in zijn betoog dat hij juist bij patiënten met een allochtone achtergrond gewend is uitgebreide informatie te geven, maar daar in dit geval niet aan toekwam toen het gesprek snel escaleerde.

Derde klacht ontvankelijk verklaard 

De klager, de vader van het jongetje, krijgt wel gelijk inzake de bejegening. Het was niet aan de huisarts om te zeggen dat de vader tegen zijn kind loog en het was al helemaal ongepast om een opmerking te maken over de vrienden van de man. Omdat de arts wel zijn excuses maar geen gesprek heeft aangeboden, is een maatregel nodig en krijgt hij daarom een waarschuwing. 

Door: Nationale Zorggids