Logo_2doc

Op maandagavond 6 mei zendt de VPRO de 2Doc-documentaire ‘De Zaak Tuitjenhorn uit’. De documentaire volgt de weduwe van de overleden huisarts Nico Tromp die enkele jaren geleden zelfmoord pleegde. Te zien is hoe Anneke Tromp vecht voor eerherstel van haar wijlen man. Dit meldt 2Doc. 

Huisarts Tromp gaf in augustus 2013 veel meer morfine dan toegestaan aan een terminaal zieke patiënt, die korte tijd later overleed. Na een melding stelde de IGJ Tromp voor zeven dagen op non-actief. De huisarts tekende daartegen bezwaar aan, maar maakte korte tijd later een einde aan zijn leven. De Raad van State oordeelde uiteindelijk dat de inspectie Tromp niet had mogen schorsen.

In de documentaire krijgen kijkers niet eerder vertoonde beelden en geluidsfragmenten te horen van onder meer het verhoor dat de politie met huisarts Tromp deed. Ook zien kijkers vanavond hoe de uitstekende staat van dienst van de huisarts teniet werd gedaan door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Openbaar Ministerie.

De inspectie wilde niet meewerken aan de documentaire, maar laat in een reactie het volgende weten: “De inspectie begrijpt dat de documentaire veel vragen oproept over haar handelen in 2013. Al vóór de uitzending werden er in diverse (sociale) media harde noten gekraakt over het optreden van de inspectie. Heftige emoties maken het moeilijk het gesprek te blijven voeren over wat er in 2013 is gebeurd en wat dat heeft betekend. Des te meer blijft dat gesprek noodzakelijk.”

Door: Nationale Zorggids