Normal_verpleging_verpleegkundige_student

Gemiddeld houdt dertig procent van alle leerling-verpleegkundigen het na twee jaar voor gezien. In 2018 namen 80.000 zorgprofessionals afscheid van het vak. Toch blijft de focus gericht op instroom; op het aantrekken van nieuw talent. “Dat is dweilen met de kraan open”, zegt Sonja Kersten, directeur van beroepsvereniging V&VN. “Besteed liever aandacht aan retentie.”

Kersten doet haar uitspraak naar aanleiding van de Dag van de Verpleging, 12 mei. Dan staan zorgprofessionals weer even in de schijnwerpers. “Laten we goed beseffen hoe onmisbaar ze zijn. En laten we de zeggenschap vooral weer daar leggen waar het hoort, op de werkvloer.” Volgens de V&VN-directeur is dat de enige echte remedie tegen de dreigende tekorten in de zorg.

Maar hoe doe je dat? GGZ Delfland lijkt de oplossing te hebben gevonden: zij gebruiken het uit Amerika afkomstige programma Excellente Zorg, dat zich richt zich op de vraag wat verpleeg- en zorgprofessionals nodig hebben om hun vak op een excellente manier uit te oefenen. Het resultaat tot nu toe? “Medewerkers worden proactiever, de leer- en ontwikkeldrive neemt toe, we zien meer beroepsbewustzijn. Daarbij hebben de verpleegkundigen ook daadwerkelijk meer zeggenschap binnen de organisatie gekregen. Er ontstaat een gevoel van: we worden weer gezien, we tellen weer mee.”

© Nationale Zorggids / Ton Hilderink