Normal_verpleging_verpleegkundige_student

Voormalig ziekenhuisbestuurder Cathy van Beek zei vorige week dat het verpleegkundigen moeilijk wordt gemaakt om een bestuursfunctie te bekleden omdat collega’s hen niet meer zouden zien als verpleegkundige. Henk Bakker, voorzitter van beroepsvereniging V&VN, is het daar niet mee eens en heeft in 45 jaar in de zorg nooit gezien dat een verpleegkundige geen bestuursfunctie wilde uit angst voor de reactie van collega’s. Dit meldt Skipr. 

Van Beek zei over verpleegkundigen die bestuursfuncties willen bekleden het volgende: “Verpleegkundigen die willen doorgroeien naar een management- of bestuursfunctie blijven vaak te veel opkomen voor hun eigen beroepsgroep. Ze zijn bang dat  ze door hun collega’s niet meer herkend worden als verpleegkundige.”

En daar gaat het volgens haar mis. Verpleegkundigen in een bestuursfunctie moeten naar het ziekenhuis als geheel kijken en niet alleen de belangen van de verpleegkundigen behartigen. Ze denkt dat oud-collega’s een verpleegkundige bestuurder niet meer hetzelfde kunnen aankijken.

Henk Bakker denkt daar anders over en ziet een verpleegkundige achtergrond bij een zorgbestuurder juist als iets positiefs. Hij vindt het juist gek dat sommige bestuurders, voormalig verpleegkundigen, hun verpleegkundig verleden niet gebruiken of loslaten. Als het aan hem ligt, zijn er in de toekomst meer zorgbestuurders met verpleegkundige achtergrond. “En als er al een groep is die de eigen vakgenoten iets te veel centraal stelt in bestuurlijk en hogere managementfuncties, dan zijn het eerder de artsen.”

Door: Nationale Zorggids