Normal_stethoscoop_rekening

Zorgprofessionals die vermoeden dat hun patiënt of cliënt een misdrijf heeft begaan, melden dit wegens het medisch beroepsgeheim mogelijk niet bij de autoriteiten. Dit terwijl het in zulke situaties van groot belang is dat de politie snel wordt ingeschakeld. Verscheidene politici en politiebonden pleiten voor een wijziging in het beroepsgeheim zodat zorgverleners daar sneller van af kunnen stappen. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond zegt het medisch beroepsgeheim te begrijpen, maar weet ook dat één signaal richting de autoriteiten veel schade kan voorkomen. Rechercheurs van de politie kunnen hun werk vaak niet goed doen omdat zij onvoldoende informatie krijgen van zorgverleners.

Moreel-ethische vraag

Ook politiebond ACP snapt dat zorginstellingen zich aan het medisch beroepsgeheim moeten houden, maar vraagt zich af waar de grens ligt. “Aan nabestaanden van slachtoffers kun je dit niet uitleggen. Het is een ingewikkelde moreel-ethische vraag, maar de normering staat niet stil, hier moet je over kunnen discussieren”, zegt Gerrit van de Kamp van ACP.

Kamerlid Madeleine van Toorenburg van CDA denkt ook dat een verzwakking van het beroepsgeheim in dergelijke situaties noodzakelijk is. Vooral als er al slachtoffers zijn gemaakt en er een grote kans op nog meer slachtoffers is.

Thijs H. 

De discussie hierover is nu op gang gekomen omdat medewerkers van ggz-instelling Mondriaan in de eerste instantie geen contact zochten met de politie over Thijs H. Ze wilden hun beroepsgeheim niet schenden, ondanks dat ze vermoedens hadden wie de moordenaar van de twee wandelaars op de Brunssumerheide was. 

Door: Nationale Zorggids