Normal_depressie

De burn-out van één zorgmedewerker raakt meer mensen in de organisatie dan alleen de betreffende medewerker zelf. Ook collega’s en leidinggevende ondervinden gevolgen. Dat blijkt uit het recent uitgevoerde ledenpanelonderzoek ‘Burn-out en werken in de zorg’. De resultaten wijzen op het belang van een integrale aanpak met aandacht voor het individu, het team én de leidinggevende. Dit meldt Stichting IZZ. 

De invloed op het team 

Ruim 730 deelnemers aan het ledenpanel van Stichting IZZ beantwoordden vragen over het wel of niet zélf ervaren van burn-out(klachten) en het (mede) ervaren van burn-out(klachten) van een collega, medewerker of leidinggevende. Ruim de helft van de deelnemers aan het ledenpanelonderzoek heeft in de directe werkomgeving een collega, medewerker of leidinggevende die een burn-out heeft (gehad).

Teamleden en leidinggevenden ervaren toename van werkdruk door uitval van een collega of medewerker, toegenomen bewustwording van mogelijk burn-outsignalen en angst om zelf een burn-out te krijgen, onrust en verdeeldheid binnen het team en bezorgde en onzekere gevoelens in de omgang met de collega met burn-outklachten. 

Belang van preventie en integrale aanpak

De resultaten van het kwalitatieve online onderzoek wijzen op het belang van preventie en een integrale aanpak bij burn-out(klachten): de persoon zelf, het team én de leidinggevende moeten in het hele proces aandacht krijgen om verdere uitval te voorkomen. Mensen met een burn-out gaan meestal een individueel behandeltraject in. Wanneer dat is afgerond, komen ze terug in dezelfde werkomgeving waar ze zijn uitgevallen, in een team waar de werkdruk en onrust ondertussen alleen maar zijn toegenomen. Alleen op individueel niveau dingen aanpassen werkt dus niet voldoende, ook het team en de leidinggevende hebben aandacht nodig.

Ruim de helft wijt burn-out(klachten) aan het werk

De oorsprong van een burn-out ligt volgens de IZZ leden meest in het werk. Ruim de helft van de deelnemers aan het onderzoek wijt burn-out aan het werk en/of aan een combinatie van werk en privé.

Door: Nationale Zorggids