Logo_logo_olvg

Een virtueel plan van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG), Cordaan en Zilveren Kruis moet digitale zorg mogelijk maken voor ouderen en een selectie groep patiënten met COPD en hartfalen. Het voordeel hiervan is dat de informatie over de patiënt door alle behandelaars ingezien kan worden, waardoor deze niet steeds hetzelfde hoeft te vertellen. Ook worden tegenstrijdige adviezen door bijvoorbeeld de huisarts en de geriatrische verpleegkundige tegengegaan. Dit meldt Skipr.

Door verschillende disciplines te integreren op een virtuele manier, hoeven diagnostische procedures niet opnieuw uitgevoerd te worden en wordt ingezet op een betere patiëntbeleving. Ook wordt informatie verzameld via telemonitoring, waarbij een hartpatiënt thuis bijvoorbeeld zijn hartslag meet en dit digitaal verstuurd naar de behandelaar. Door alle informatie kunnen geïntegreerde teams beter behandelen. In zo’n team werken medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen en mensen in de thuiszorg samen.

Verminderen van zorgconsumptie

Volgens de initiatiefnemers gaat het niet alleen om een prettigere ervaring voor patiënten. Door betere samenwerking en door geen dingen dubbel te doen, kan de zorgconsumptie verlaagd worden. En daarmee ook de zorgkosten die verbonden zijn aan deze consumptie. Ook kan het personeelstekort dat met name het OLVG parten speelt, voor een deel opgelost worden. Het ziekenhuis heeft veel extra patiënten gekregen door het faillissement van het Slotervaart. De herverdelen van de taken zou bij het personeel kunnen leiden tot betere efficiëntie en optimale inzet van het personeel.

Op 24 juni start het initiatief. Het gaat voorlopig om een selecte groep patiënten die er mee te maken gaan krijgen. Het gaat om patiënten met hartfalen, COPD, kwetsbare ouderen en patiënten in postoperatieve zorg. Indien de manier van werken goed aanslaat, zou deze mogelijk ook op andere locaties gebruikt kunnen worden.

Door: Nationale Zorggids