Normal_evenementenhulpvrijwilligers_2_

Terwijl het aantal evenementen en festivals de afgelopen jaren stijgt, zijn er juist steeds minder EHBO-vrijwilligers te vinden. Meerdere lokale EHBO-verenigingen werden al opgeheven en ook het Rode Kruis merkt in sommige plaatsen een daling van het aantal evenementenhulpverleners. Landelijk ziet deze hulporganisatie geen trend, wel gaat het werven van EHBO-vrijwilligers vaak gemakkelijker in studentensteden dan in kleinere
dorpjes, volgens woordvoerder Naomi Nolte.

Wat zijn verklaringen voor de terugloop in EHBO-vrijwilligers? “De stijgende vraag”, noemt Nolte. Ook vergrijzing is een reden. “De jongere generatie vindt vrijwilligerswerk minder vanzelfsprekend. Ouderen staken jaar in jaar uit een handje uit, maar stoppen daar op een gegeven moment mee.” Verder hebben mensen het vandaag de dag drukker. “Mensen willen niet vastzitten aan het idee dat ze zes keer per jaar bij een evenement aanwezig moeten zijn.”

Hoe zorgt het Rode Kruis dan toch dat zich ieder jaar nog vrijwilligers aanmelden? En wat als het tekort uiteindelijk zo groot wordt dat het voortbestaan van een evenement in het gevaar komt? Lees het hele interview met Naomi Nolte, woordvoerder van het Rode Kruis, hier.

Door: Redactie Nationale Zorggids / Bente Schreurs