Normal_ouderen__wandelstok

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Zuster Norma Het Witte Huis en Zuster Norma Johan de Witt, twee organisaties voor kleinschalige ouderenzorg in Dordrecht, een aanwijzing gegeven. De inspectie ziet risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Dit meldt IGJ. 

Er zijn bij locatie Het Witte Huis en locatie Johan de Witt tekortkomingen op de thema’s persoonsgerichte zorg, deskundige zorgverlener en sturen op kwaliteit en veiligheid. Zo ontbreken in cliëntdossiers gegevens die van belang zijn voor het verlenen van goede zorg en het maken van professionele afwegingen.

Zzp'ers en invalkrachten

Zuster Norma heeft geen scholingsbeleid. Op beide locaties werken vrijwel dagelijks zzp’ers en invalkrachten. Daarnaast draaien vaste medewerkers regelmatig extra diensten om gaten in het dienstrooster op te vullen. De raad van bestuur heeft onvoldoende grip op wat goed en niet goed gaat in de zorgverlening en de organisatie van de zorg.

Einde maken aan ongewenste situatie

Een aanwijzing is een bestuursrechtelijke maatregel waarmee de inspectie Zuster Norma dwingt om een einde te maken aan de ongewenste situatie. Beide locaties krijgen zes maanden de tijd om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Ook mogen Het Witte Huis en Johan de Witt geen nieuwe cliënten aannemen totdat de verbeteringen zijn doorgevoerd. Als Zuster Norma niet aan de aanwijzingen voldoet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen. 

Door: Nationale Zorggids