Normal_verpleegkundige

Op dinsdag 10 september gaan beroepsvereniging V&VN, zorgwerkgevers en vakbonden in gesprek over de huidige onvrede die is ontstaan door de gevreesde invoering van BIG-2: de nieuw wet die het beroep verpleegkundige verdeelt in mbo en hbo, waarbij de de hbo-opgeleide verpleegkundige zich regieverpleegkundige mag gaan noemen. Dit meldt Skipr. 

Waar verpleegkundigen zich vooral zorgen over maken is het verschil in bevoegdheden dat ontstaat door BIG-2. Waar de regieverpleegkundige zelfstandig diagnoses mag stellen, moet de ‘gewone’ verpleegkundige zich aan de standaarprocedures houden. Daarbij maakt het niet uit hoe ervaren deze verpleegkundige is.

Actiegroep ‘BIG II in de overgang’ en vakbond NU’91 zijn somber over de toekomst van de mbo-verpleegkundige. “We denken dat verpleegkundigen met een mbo-diploma een deel van hun werk straks niet meer mogen doen”, zei Niels Jacobs van de actiegroep eerder tegen RTL Nieuws.

Volgens het Algemeen Dagblad hoeven verpleegkundigen zich nergens zorgen over te maken. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg zou al te kennen hebben gegeven ervoor te willen zorgen dat de meeste werkende verpleegkundigen meteen regieverpleegkundige zijn.

Door: Nationale Zorggids