Normal_rss_entry-194764

De 68-jarige verpleeghuisarts die in april 2016 in Den Haag euthanasie pleegde op een 74-jarige alzheimerpatiënte, is schuldig aan moord. Dat heeft het Openbaar Ministerie gesteld. Echter, het OM benadrukte dat de arts, Catharina A., goede bedoelingen had.

A. gaf naar eigen zeggen met de euthanasie gehoor aan een wilsverklaring die de patiënte had opgesteld toen ze nog helder was. Ze staat maandag terecht voor de rechtbank in Den Haag om te bepalen of ze daarmee de wet heeft overtreden, omdat de patiënte niet meer wilsbekwaam was.

Het OM stelt dat A. onvoldoende heeft vastgesteld of de patiënte wel echt niet meer wilde leven. De vrouw gaf soms twintig keer per dag aan dat ze dood wilde, maar zei daarna vaak "maar nu nog niet". Volgens A. was haar brein te sterk verwoest door de alzheimer om een rationele beslissing te kunnen nemen. "Ze kende geen verleden en geen toekomst meer." Dat A. de euthanasie daarom niet met de patiënte zelf heeft besproken, is volgens het OM een schending van de zorgvuldigheid die is vereist. Daarom was geen sprake van levensbeëindiging op verzoek, maar juridisch van moord.

Door: ANP