Logo_zonmw_logo

Huisartsen hebben met uiteenlopende zorgvragen te maken; van eenvoudig tot zeer complex. Daarom is het belangrijk dat zij toegang hebben tot de meest actuele kennis uit de wetenschap en praktijk om de klachten en problemen van patiënten te kunnen beantwoorden. Het nieuwe Kennisprogramma Huisartsgeneeskunde ondersteunt hen hierbij. Dit meldt ZonMw.

Het kennisprogramma stimuleert voor de huisartsgeneeskunde relevant en kwalitatief goed onderzoek en ondersteunt de toepassing van de kennis in de praktijk. De Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde vormt de basis voor het programma. Het bredere kader is het Hoofdlijnenakkoord huisartsenzorg 2019 t/m 2022 met daarin als inhoudelijke randvoorwaarde: de juiste zorg op de juiste plek.

Subsidiemogelijkheden

De 200 vragen uit de onderzoeksagenda worden geconcretiseerd in onderzoekbare kennisvragen, waarbij enkelvoudige en complexe vragen worden onderscheiden. Beantwoording van complexe vragen vergt een andere aanpak dan beantwoording van enkelvoudige vragen.

Er zijn daarom 2 programmalijnen met bijbehorende subsidieoproepen. Er is een Programmalijn Enkelvoudige vragen en een Programmalijn Complexe vragen met een gefaseerde ‘maatwerk-aanpak’ die tussentijdse go/no go momenten en aanpassingen in de projecten toestaat. Naar verwachting wordt de 1e subsidieoproep december 2019 gepubliceerd. In totaal komen er 4 subsidieoproepen.

Borging en verspreiding

Borging en verspreiding van de kennis vindt plaats via de structurele activiteiten van onderzoekers, zoals (wetenschappelijke) publicaties en de huisartsgeneeskundige beroepsgroep op het gebied van standaarden, scholing en training.

Kennisagenda’s van andere beroepsgroepen in de eerste lijn

In de afstemming van de in december 2018 gezamenlijk aangeboden eerstelijns kennisagenda’s liggen kansen om voor de transformatie naar de juiste zorg op de juiste plek ook multidisciplinair onderzoek te stimuleren. De programmalijn Complexe vragen besteedt expliciet aandacht aan dergelijk onderzoek.

Door: Nationale Zorggids