Normal_ambulance_1

Er kan straks geen taakstraf meer worden opgelegd bij geweld tegen ambulancepersoneel, politieagenten of brandweermensen. Dit betekent dat deze plegers van geweld zwaarder worden gestraft, zo blijkt uit een wetsvoorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De maatregel is een uitbreiding van het bestaande taakstrafverbod dat vooral betrekking heeft op ernstige geweld- en zedenmisdrijven. Dit meldt Rijksoverheid. 

Hulpverleners en politieagenten handhaven de orde, treden op onder gevaarlijke omstandigheden en verlenen hulp aan mensen in nood. Niet zelden staan zij mensen bij die in acuut levensbedreigende situaties verkeren. Geweld tegen deze hulpverleners moet stevig worden aangepakt en daar past volgens de bewindsmannen geen taakstraf bij.

In de uitoefening van hun taken komen agenten, ambulancebroeders en brandweermannen regelmatig met geweld in aanraking. Zij hebben niet de mogelijkheid om een stap terug te doen en zichzelf in veiligheid te brengen omdat hun werk juist handelend optreden vereist. Daarom zal in plaats van of in combinatie met een taakstraf, altijd een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf worden opgelegd. 

Door: Nationale Zorggids