Normal_gevangenis

Twee jeugdgevangenissen (Justitiële Jeugdinrichtingen, JJI) moeten binnenkort hun deuren sluiten. De Tweede Kamer heeft eerder deze maand ingestemd met de Aanpak Jeugdcriminaliteit van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD). Doel van de aanpak is meer maatwerk om te voorkomen dat jongeren opnieuw de fout in gaan. Er komen in totaal vijf kleinschalige voorzieningen waarbij jongeren overdag naar school of werk kunnen. SP, GroenLinks, werknemersorganisatie FNV en de Provincie Limburg maken zich echter ernstige zorgen. Zij vrezen voor het verdwijnen van expertise en het verlies van banen door de sluiting van de twee JJI’s op korte termijn.  

Naast de vijf kleinschalige voorzieningen komen er vijf specialistische voorziening voor jongeren met ernstige problematiek of lange straffen. Hier is intensieve zorg en veel beveiliging. Voor het Keerpunt in Cadier en Keer en Het Poortje Juvaid in Veenhuizen is geen plek in de nieuwe plannen. Zij moeten hun deuren sluiten.

SP, GroenLinks, werknemersorganisatie FNV en de Provincie Limburg maken zich daar ernstige zorgen over. Zij vrezen voor het verdwijnen van expertise en het verlies van banen.  “Het risico is groot dat deze mensen snel een andere baan zoeken’’, zegt SP-Kamerlid Michiel van Nispen. “Dat kunnen we niet hebben, want therapeuten die goed kunnen omgaan met lastige jongeren hebben we hard nodig.’’

Verder van huis

Daarnaast zijn er zorgen over de gedetineerde jongeren. Jongeren uit het zuiden of noorden van Nederland zullen waarschijnlijk verder van huis geplaatst worden . “Juist om de recidive te voorkomen en om de jongeren goed te behandelen is het belangrijk dat zij dichtbij hun eigen omgeving worden gedetineerd’’, zegt Tweede Kamerlid Niels van den Berge (GroenLinks).

De eerste JJI moet al op 1 januari 2020 haar deuren sluiten. Het gaat om Het Keerpunt in Cadier en Keer. “Er rest ons nog een kleine drie maanden’’, zegt bestuurssecretaris Menno Alkemade’’, van Via Jeugd, eigenaar van Het Keerpunt. “Normaal gesproken heb je anderhalf jaar nodig om een proces als dit te kunnen afronden. Wij vinden het zorgelijk dat we in een heel snel tempo er voor moeten zorgen dat de hier geplaatste jongeren een goede overplaatsing krijgen en dat ons personeel weet waar het aan toe is.’’

© Nationale Zorggids / Marjolein Kooyman