Normal_virtual_reality

Artsen in opleiding tot specialist (aiossen) van het specialisme Ouderengeneeskunde in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kunnen virtueel meekijken in de thuisomgeving van mensen met dementie. Met behulp van virtual reality leren ze om gedrag van personen met dementie goed te analyseren. Dit meldt LUMC. 

De aiossen gaan in virtual reality (VR) aan de slag met een rollenspel waarin ouderen met dementie verschillende gedragingen vertonen. De achterliggende gedachte hiervan is dat ze in de toekomst goed kunnen inspelen op gedrag dat voortkomt uit dementie.

Inleven in veelvoorkomende (probleem)situaties

Voor toekomstige artsen is het belangrijk te weten hoe een problematische situatie ontstaat en zich verder uiteenzet. Daarvoor is kennis nodig over de fysieke-, psychologische-, sociale- en omgevingsfactoren waarin ouderen zich bevinden. Voor deze input zijn ouderenartsen vaak afhankelijk van de informatie en interpretaties van verpleegkundigen en mantelzorgers. Omdat de artsen deze informatie niet uit eerste hand vernemen, is het belangrijk dat ze zich goed kunnen inleven in veelvoorkomende situaties.

VR als effectief hulpmiddel

Om goed op moeilijke situaties te kunnen anticiperen is VR een goed hulpmiddel. In tegenstelling tot schriftelijke oefeningen, speelt de applicatie namelijk in op empathie en is de stof meer verbonden met de realiteit. Omdat de applicatie gecontroleerde situaties weergeeft, is het een mooie brug tussen de theorie en praktijk.

Door: Nationale Zorggids