Normal_rolstoel_mantelzorg_wandelen_handicap_beperking

FNV Zorg & Welzijn heeft zondag het meldpunt www.fnv.nl/stagemisbruik geopend waar leerlingen/ stagiairs en medewerkers in de Gehandicaptenzorg, Kinderopvang en Verpleeg- & Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) hun ervaring kunnen delen. Dit meldt FNV. 

De FNV heeft via het NPO Radio 1 programma De Reporter meldingen ontvangen van leerlingen die handelingen moesten verrichten, terwijl zij daar nog niet toe bevoegd waren. Ook krijgen sommige leerlingen als enige ‘werknemer’ de volledige verantwoordelijkheid over een groep patiënten/ bewoners. Op het meldpunt kunnen niet alleen de leerlingen zelf, maar ook werknemers die dit bij hen op de werkvloer zien gebeuren, reageren.

'Stagiairs mogen niet de rekening betalen voor personeelstekorten in de zorg'

Cor de Beurs, zorgbestuurder: “Ondanks de enorme personeelstekorten in de zorg, mag het natuurlijk niet gebeuren dat leerlingen en stagiairs als volledige werkkracht worden ingezet. Een leerling of stagiair moet boven de personeelssterkte staan, omdat hij/zij het vak nog moet leren. En moet daarbij deskundige begeleiding krijgen. Het kan dus nooit zo zijn dat zij ineens verantwoordelijk worden gesteld voor de zorg van een (soms grote) groep patiënten of bewoners, want zij zijn daar nog helemaal niet toe bevoegd. Met alle mogelijke gevaren voor veiligheid en gezondheid. Als vakbond willen we met werkgevers waar dit misgaat in gesprek en geconstateerde misstanden oplossen. Want leerlingen en stagiairs mogen niet de rekening betalen voor de huidige personeelstekorten in de zorg.”

Het meldpunt staat open tot maandag 25 november. 

Door: Nationale Zorggids