Normal_jeugdzorg__kind__peuter__kleuter

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: agressie in de jeugdzorg & decentralisatie jeugdzorg deels teruggedraaid, cybercriminelen die Zilveren Kruis en CZ gebruiken om geld te stelen en Haagse belangstelling voor uniek vaccinatiegesprek Barneveld.

Maandag: jeugdzorg is geweld tegen medewerkers zat

Acht op de tien jeugdbeschermers en jeugdreclasseerders kreeg het afgelopen jaar te maken met agressie, uiteenlopend van schreeuwen en schelden tot ernstige bedreigingen en fysiek geweld. Jeugdzorginstellingen trekken aan de bel en stellen in een pamflet dat de maatschappij wegkijkt en aangiftes onterecht worden afgewezen.

Dinsdag: ‘Cybercriminelen misbruiken voor het eerst naam zorgverzekeraars’

Na CZ, waarschuwt nu ook Zilveren Kruis voor nepfacturen in de e-mail. Fraudeurs zouden onoplettende of geschrokken ontvangers zo van honderden euro’s willen bestelen. De verzekeraars roepen op om niet zomaar op de betaallink te klikken zonder het betaalverzoek te verifiëren bij de afzender. Volgens de Fraudehelpdesk doen cybercriminelen zich voor het eerst voor als zorgverzekeraars.

Woensdag: patiëntenstop ZGT volgens minister Bruins ‘niet onwenselijk’

Volgens minister Bruno Bruins van Medische Zorg is het niet onwenselijk dat Zilveren Kruis een patiëntenstop heeft ingelast bij ziekenhuis ZGT in  Twente. Omdat in dit ziekenhuis het plafond is bereikt van de zorg die Zilveren Kruis heeft ingekocht, moeten patiënten uitwijken naar een ander ziekenhuis. Bruins stelt dat de patiëntenstop ervoor zorgt dat de zorgkosten beperkt blijven.

Donderdag: Haagse belangstelling voor aanpak lage vaccinatiegraad in Barneveld

Alle ouders van pasgeboren baby’s in Barneveld krijgen een speciaal vaccinatiegesprek met een jeugdarts van de GGD aangeboden. Hiermee wil Barneveld de vaccinatiegraad in de gemeente verbeteren, want het percentage daar ligt flink onder het landelijk gemiddelde. Er wonen relatief veel gereformeerden die op religieuze gronden bezwaar hebben tegen vaccinaties. Ook zijn er – net als elders in het land – meer ouders die om andere redenen tegen de prikken zijn. Het extra vrijwillige vaccinatiegesprek van twintig minuten blijkt voor Den Haag ook interessant. Staatssecretaris Paul Blokhuis bezocht de gemeente en bekijkt de mogelijkheden tot introductie in andere gemeenten.

Vrijdag: kabinet neemt jeugdzorg toch weer op de schop

Opvallend nieuws vanuit de overheid: de jeugdzorg gaat ruim vier jaar na de decentralisatie toch weer op de schop. Een flink deel van deze zorg blijkt toch niet het beste af onder de hoede van de gemeente. Vooral kinderen met ernstige problemen komen in de knel. Gemeenten zijn te klein om die zorg in hun eentje te kunnen opbrengen en regelen. Daarom gaat het kabinet bepalen welke zorg een taak van de gemeente blijft en welke zij aan een regio of zelfs nog groter verband moet overlaten.

Door: Nationale Zorggids