Normal_patient_ziekenhuispatient

Een Nederlandse tropenarts is in Sierra Leone besmet geraakt met het lassavirus. De man is ziek geworden tijdens het werk en teruggekeerd naar Nederland met een speciale vlucht. Inmiddels wordt hij in strikte isolatie verzorgd bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De GGD en het RIVM onderzoeken met wie de patiënt contact heeft gehad om eventuele verspreiding in Nederland te voorkomen. Dit meldt RIVM. 

Het lassavirus veroorzaakt lassakoorts en komt vooral voor in delen van West-Afrika. Bepaalde muizen kunnen het virus verspreiden, maar dat kan ook van mens op mens. De meeste personen krijgen geen klachten na een besmetting, maar soms kunnen de klachten zo ernstig zijn dat iemand komt te overlijden.

In Nederland komt lassakoorts heel zelden voor. De afgelopen 40 jaar is de ziekte slechts twee keer vastgesteld, de laatste keer in 2000. Het ging toen om een ernstig zieke man die kort in Sierra Leone werkzaam was als chirurg. Een aantal universitaire medische centra (umc’s) zijn voorbereid op de opvang, screening en verzorging van patiënten die mogelijke lassakoorts hebben. Bij een vermoeden van lassakoorts worden patiënten naar één van deze umc’s gebracht voor behandeling in isolatie. 

Door: Nationale Zorggids