Normal_vrouwe_justitia__rechtszaak__rechtbank

Tegen de 23-jarige Rahiied A., die volgens het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk is voor de dood van vier ouderen en zeven pogingen daartoe, is vandaag een gevangenisstraf van 20 jaar geëist, tbs met dwangverpleging en een beroepsverbod van 25 jaar. Dit meldt OM. 

De verdachte werkte in verschillende verzorgingshuizen in Rotterdam, Ridderkerk en Puttershoek. Het onderzoek naar zijn gedrag kwam in 2017 op gang toen er in een verzorgingshuis een vrouw onwel was geworden. Zij had insuline gekregen, terwijl daar geen medische noodzaak voor was. De instelling deed aangifte, ook van het vermoeden dat er al eerder een vrouw was overleden als gevolg van insuline.

Elf insulinezaken

Nadat de Rotterdammer was aangehouden werden nog eens twaalf meldingen gedaan, door andere zorginstellingen waar de verdachte werkte. In totaal betrof het vijftien incidenten binnen vier verschillende instellingen. Van deze vijftien staan er nu elf insulinezaken op de tenlastelegging.

Volgens de officier van justitie heeft Rahiied A. de kans aanvaard dat slachtoffers zouden komen te overlijden. Elke medewerker van een verpleeghuis weet namelijk dat hypoglykemieën potentieel dodelijk zijn. Dat hij dit wist blijkt onder andere uit bij hem thuis aangetroffen aantekeningen hierover.

Drie gevallen bekend

Tijdens de eerste verhoren heeft de verdachte drie gevallen bekend. Tegen de politie zei hij dat hij de insuline bij zijn slachtoffers inspoot zodat hij daarna adequaat kon handelen en daardoor complimenten en een goede beoordeling zou krijgen. Uit rapportages van deskundigen blijkt bovendien dat A. een diepgewortelde wens had om arts te zijn. Volgens het OM dacht de verdachte alleen aan zichzelf. Hij wilde zich dokter voelen en complimentjes krijgen.

Hoge kans op recidive

Gezien de ernst van de gepleegde feiten, de hoge kans op recidive en de gebrekkige persoonlijke ontwikkeling van de verdachte eiste de officier van justitie vandaag naast een hoge gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging. Ook komt daar een flink lang beroepsverbod bij om te voorkomen dat hij ooit nog in de zorg werkt. Over een maand volgt de uitspraak van de rechtbank.

Door: Nationale Zorggids