Normal_ziekenhuis_oudere_familie_patient_bejaarde

Bijna alle verpleeghuizen in Noord-Brabant willen niet meewerken aan het kostenonderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Met dit onderzoek hoopt de NZa meer inzicht te verkrijgen in de kostprijs voor verpleeghuiszorg zodat een nieuwe bekostiging gemaakt kan worden. Dit moet van minister De Jonge van Volksgezondheid om zo de kosten beter op de regio af te kunnen stemmen. Dit meldt Skipr.

De verpleeghuizen in Brabant willen echter niet meewerken aan het onderzoek. Zij vinden het nog te vroeg om in discussie te gaan over de kostprijzen van deze sector in de zorg. De verpleeghuizen willen dat de minister eerst een stip op de horizon zet als het gaat om het personeelstekort in de verpleeghuiszorg. Ook moet er gesproken worden over de toekomstbestendigheid van de verpleeghuiszorg met de steeds verder stijgende vergrijzing.

Kosten voor verpleeghuiszorg beter afstemmen op regio

Het kostenonderzoek is door de minister opgesteld om meer inzicht te krijgen in de regionale verschillen in de kosten van verpleeghuiszorg. Regio’s met een hoog aantal oudere inwoners zou bijvoorbeeld meer geld verbruiken voor deze zorg dan een regio met vooral jonge inwoners. Het kostenonderzoek kan in die gevallen aantonen hoe de verdeling van geld mogelijk efficiënter kan.

Door: Nationale Zorggids