Normal_justitie__rechtbank

Het HagaZiekenhuis in Den Haag moet een voormalig unithoofd een vergoeding van 250.000 euro betalen. De vrouw werd op non-actief gezet toen zij tijdens een onverwacht gesprek haar eigen disfunctioneren moest benoemen maar daar niets over wist te zeggen. Dit meldt RTL Z. 

21 jaar lang werkte de 40-jarige vrouw in het HagaZiekenhuis. Nooit ontving zij klachten over haar functioneren, tot zij terugkeerde van een sabbatical van drie maanden. Haar interim-manager – die ze niet of nauwelijks kende – stelde verbeterpunten voor. Omdat zij zich niet herkende in de geuitte kritiek, wilde ze graag weten waarom haar functioneren de manager niet beviel. Het enige antwoord dat ze hierop kreeg, was dat ze voorbeelden hiervan zelf wel kon geven. Maar dit kon ze niet en dus werd ze in januari 2019 door het ziekenhuis op non-actief gesteld.

Verschillende personeelsleden keerden zich daarop tegen het management, waarna het ziekenhuis het unithoofd toch weer in dienst wilde laten treden. De manier waarop dat gebeurde, beviel haar niet en daarom weigerde ze.

Kantonrechter laakt handelen HagaZiekenhuis

Het HagaZiekenhuis wilde haar contract via de rechter stopzetten en haar een transitievergoeding van 47.000 euro geven. Volgens de kantonrechter schortte het gedrag van het ziekenhuis aan alle kanten. Zo had de interim-manager het unithoofd nooit naar eigen voorbeelden mogen vragen en deed het ziekenhuis er niets aan om de relatie weer te herstellen. Het enige wat het ziekenhuis deed, was het vertrouwen van de vrouw beschadigen.

250.000 euro vergoeding

Vanwege de ernstig verwijtbare handelingen van het ziekenhuis, heeft de rechter een betaling van een schadevergoeding van 125.000 euro opgelegd. Ook moet het een transitievergoeding van 48.000 euro betalen en draait het ziekenhuis op voor juridische kosten van de vrouw (à 8.000 euro). Omdat het unithoofd per mei 2020 veertien maanden thuis zit en het contract pas dan ontbonden wordt, moet het Haga nog eens 62.000 euro betalen. 

Door: Nationale Zorggids