Normal_normal_ambulance_1

Op maandag 6 januari opende de spoedeisende hulp (SEH) van het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal voor de laatste keer haar deuren. Inwoners van Stadskanaal en omgeving moeten nu naar een ander ziekenhuis voor spoedzorg. Bij het Refaja en de twee andere ziekenhuizen van Treant Zorggroep verliezen zo’n vijfhonderd medewerkers hun baan  als gevolg van de reorganisatie. Dit meldt EenVandaag. 

Hoewel omwonenden en medewerkers moeite hebben om de situatie te omvatten, snapt een huisarts in de omgeving wel waarom de SEH nu is gesloten. “Er stonden in de nachten vier mand SEH-personeel, plus een OK-team en een chirurg en anesthesist. En dan kwamen er gemiddeld twee patiënten langs. Dan begrijp ik de economische afweging wel.” Overigens kon de afdeling de laatste paar maanden alleen openblijven met de inzet van uitzendpersoneel, omdat er een (landelijk) tekort is aan SEH-personeel.

Vanaf nu is het Refaja een weekziekenhuis waar patiënten terechtkunnen voor planbare zorg (inclusief ingrepen), poliklinische afspraken, bloedprikken en lab- en röntgenonderzoeken. De gesloten SEH is vanaf nu een spoedpost waar mensen zich voor niet-levengevaarlijke zorg kunnen melden. 

Aanrijtijden ambulances

Nu de spoedposten in Stadskanaal en Hoogeveen dicht zijn, worden er extra ambulances ingezet. In Stadskanaal gaat het om slechts één extra ambulance en de dienst in Hoogeveen rijdt zeven nachtdiensten in plaats van twee. Noord-Nederland telt ook nog eens vijftien zorgambulances. Deze gaan ook tussen de ziekenhuizen van Treant rijden om patiënten te vervoeren. 

Door: Nationale Zorggids