Normal_rss_entry-216471

Het plan van het kabinet om knalvuurwerk en vuurpijlen nog dit jaar te verbieden, stuit op twijfels in de Tweede Kamer. Het lijkt erop dat het agenten en hulpverleners niet uit de brand helpt, zeggen VVD en GroenLinks.

VVD en coalitiepartner CDA wilden lang niet aan zo'n vuurwerkverbod, maar gingen twee weken geleden overstag, mits er ook maatregelen zouden worden genomen om het verbod te kunnen handhaven.VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz heeft daarvan nog niets gezien. Ze gaat er "wel van uit dat minister Grapperhaus de politie niet in de kou laat staan en ruimte voor extra handhaving en instrumenten regelt", laat ze weten na het uitlekken van het voorgenomen verbod.

Handhavingsprobleem vuurwerkverbod

GroenLinks denkt niet dat het kabinetsplan ervoor zorgt "dat een verbod te handhaven is voor agenten en dat hulpverleners er niet mee aangevallen worden". De oppositiepartij houdt vast aan haar eigen wetsvoorstel, dat zij samen met de Partij voor de Dieren volgende week wil indienen. De PvdD roept ook op het niet bij "half werk" te laten maar het volledige verbod op consumentenvuurwerk dat zij voorstaan te steunen.

De PVV, een van de weinige resterende tegenstanders van het verbod, verwacht ook handhavingsproblemen. "Spoiler alert: het gaat niet werken", twittert Kamerlid Lilian Helder.

Door: Nationale Zorggids