Normal_rss_entry-217473

Het tekort aan huisartsen leidt tot patiëntenstops. Uit een inventarisatie van de Volkskrant blijkt dat inwoners van ten minste vier steden zich bij geen enkele nieuwe praktijk kunnen inschrijven. In onder meer Middelburg, Enschede, Kampen en Emmen nemen huisartsen geen nieuwe patiënten aan. Die komen - vaak maandenlang - op een wachtlijst terecht.

Een nijpende situatie dreigt volgens de krant op korte termijn te ontstaan in steden als Rotterdam, Leeuwarden, Almelo, Goes, Vlissingen, Bergen op Zoom, Tilburg, Waalwijk, Oss, Den Bosch, Eindhoven, en in Noord-Limburg en het noorden van Noord-Holland. Zorgverzekeraars en huisartsenorganisaties verwachten dat het probleem de komende jaren eerder groter dan kleiner zal worden.

Ook patiënten zonder vaste huisarts (waarschijnlijk enkele duizenden) kunnen met een acute zorgvraag altijd aan de balie van een praktijk terecht. De huisarts is verplicht dergelijke 'passanten’ te helpen. Toch is het tekort uitermate zorgelijk, vindt de Patiëntenfederatie.

De tekorten zijn ontstaan doordat meer (vooral mannelijke) huisartsen dan gedacht op het punt staan met pensioen te gaan. Hun potentiële (hoofdzakelijk vrouwelijke) opvolgers werken aanzienlijk vaker in deeltijd. Bovendien zouden zij niet graag een eigen praktijk willen.

Door: ANP