Steunfonds voor zorgpersoneel bij ziekte coronavirus

Twee artsen van het UMC Utrecht hebben een steunfonds opgericht voor zorgpersoneel dat intensief met coronapatiënten werkt. Het fonds moet voorzien in kosten wanneer zorgpersoneel zelf ziek wordt. Het biedt dertigduizend euro bij arbeidsongeschiktheid door opname op een intensivecareafdeling en vijftigduizend euro bij overlijden. Dit meldt de NOS.

Het fonds is onderdeel van de nieuwe Stichting Zorg na Werk In Coronazorg (ZWIC), opgezet door orthopedisch chirurg Sander Muijs en traumachirurg Marijn Houwert. De artsen willen met het fonds, dat gevuld moet worden door de overheid, organisaties, bedrijven en burgers, financiële zorgen bij bijvoorbeeld ambulancepersoneel en verpleegkundigen weghalen. Muijs: "Een operatie-assistent met wie ik samenwerkte, zei tegen mij: wat als ik zelf ziek word? En dat zette me aan het denken."

Steunfonds voor zorgpersoneel biedt twee jaar lang financiële ondersteuning

Het doel van het fonds is om zorgpersoneel in ziekenhuizen en nabestaanden twee jaar lang financieel te ondersteunen. De gedachte erachter is dat het salaris van zorgmedewerkers, met uitzondering van dat van medisch specialisten, te laag is om een langere periode zorgkosten te betalen.

Zorgmedewerkers reageren positief en opgelucht op het fonds. Het eerst geld is inmiddels binnengekomen en ook PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, opgeroepen een dergelijk fonds op te zetten. 

Door: Nationale Zorggids