Studenten geneeskunde die waren uitgeloot mogen toch starten

Vijftig mensen die ten onrechte hadden gehoord dat ze waren toegelaten tot de studie geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, mogen alsnog aan die studie beginnen. Ze worden toch toegelaten. Een paar weken geleden kregen ze te horen dat ze waren ingeloot, terwijl ze eigenlijk waren uitgeloot. De faculteit had een fout gemaakt.

De VU heeft toestemming van het ministerie van Onderwijs gekregen om de instroom eenmalig uit te breiden. Voor de studie geldt normaal gesproken een limiet van 350 plaatsen.

Meer dan 900 kandidaten hadden zich aangemeld voor de studie. Na de eerste ronde zouden ruim 550 kandidaten een toets moeten afleggen. Die kon echter niet doorgaan vanwege de uitbraak van het coronavirus. De faculteit moest daarom de selectie aanpassen en bedacht twee manieren om een 'ranglijst' van alle kandidaten te maken. De universiteit koos voor een van die twee manieren, maar toen de faculteit alle gegevens verwerkte, werd per ongeluk de andere manier gebruikt.

Dat gebeurde volgens de universiteit "onder tijdsdruk". Het gevolg was dat vijftig studenten ten onrechte goed nieuws kregen. Zij mogen nu dus alsnog geneeskunde studeren.

Door: ANP