Normal_doctor-548133_1920

Drentse huisartsen zien sinds vorige week ook weer reguliere patienten, met een aantal aanpassingen in de praktijk. Zo komen patiënten met corona-achtige klachten niet tegelijkertijd met andere patiënten in de huisartsenpraktijken en worden ook andere middelen ingezet om patiënten te helpen, zoals beeldbellen of een telefonisch consult. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

Deze werkwijze houden alle Drentse huisartsen aan. De coronapatiënten komen op andere tijdstippen dan patiënten met reguliere klachten. Ook de huisartsenposten in Drenthe houden patiënten gescheiden: zij hebben speciale coronaposten in Assen, Emmen en Hoogeveen.

Patiënten met reguliere klachten nog terughoudend

Een huisarts in Erica merkt dat patiënten met reguliere klachten terughoudend zijn met het maken van een afspraak: "Mensen willen ons niet lastig vallen met hun klachten, omdat we het druk zouden hebben met beoordelen van coronapatiënten. Maar we zijn er voor al onze patiënten, alleen soms op een andere manier dan ze gewend zijn."

Beeldbellen of een telefonisch consult zijn ook manieren waarop de huisartsen mensen helpen. Joyce van Dijk van Huisartsen Zorg Drenthe zegt: "Ook voor controles van chronische ziekten als diabetes, COPD en hart- en vaatziekten kunnen patiënten weer bij de huisarts terecht.”

Procedure afspraak maken 

Voor een afspraak kunnen mensen bellen met de huisarts. De assistent vraagt naar alle klachten en patiënten worden vervolgens ingedeeld in het juiste spreekuur. Bij alle huisartsen wordt ruim ingepland zodat er genoeg tijd tussen de afspraken zit en er niet teveel mensen bij elkaar zitten in de wachtkamer. Soms wordt er gewerkt met plexiglas in de wachtkamer. Alle huisartsen dragen handschoenen en mondkapjes, waarvan er in Drenthe voldoende zijn, aldus Van Dijk.

Door: Nationale Zorggids