Inspectie legt 123 Tandartsen en Orthodontie aanwijzing op

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft 123 Tandartsen en Orthodontie B.V. in Deventer namens de Minister voor Medische Zorg een aanwijzing gegeven. De kwaliteit van zorg in deze praktijk schiet tekort en er zijn risico’s voor de patiëntveiligheid en de kwaliteit van zorg. Dit meldt de inspectie.

Uit het onderzoek van de IGJ bleek dat 123 Tandartsen en Orthodontie B.V. op vier onderdelen niet voldeed aan de normen voor het waarborgen van goede zorg. De infectiepreventie, dossiervoering, radiologie en organisatie waren niet op orde. Voor de inspectie zijn er daarmee grote risico’s voor de patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg. Zo is de steriliteit van instrumenten niet geborgd, voldoet het röntgenapparaat niet aan de stralingseisen en worden dossiers niet voldoende bijgehouden. Ook is niet bekend waar patiënten buiten kantooruren met spoedklachten terecht kunnen.

Verbeterpunten

Binnen een termijn van vijf dagen moet de praktijk het gebruik van schoon en steriel instrumentarium hebben geborgd en moet het beleid voor immunisatie op orde zijn. Daarnaast moet het röntgenapparaat voldoen aan de vereisten. Voor de andere tekortkomingen in de aanwijzing heeft de praktijk twee maanden de tijd om de verbeteringen door te voeren. Het gaat daarbij om meerdere maatregelen op het gebied van infectiepreventie, dossiervorming en de organisatie.

Kans op last onder dwangsom

De inspectie volgt de naleving van de aanwijzing nauwlettend. Als 123 Tandartsen en Orthodontie B.V. in Deventer de verbeteringen niet binnen de daarvoor vastgestelde termijnen heeft doorgevoerd, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

Door: Nationale Zorggids