Santiz ziekenhuizen in de Achterhoek onder verscherpt toezicht

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Santiz, met ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk, voor zes maanden onder verscherpt toezicht gesteld. De inspectie heeft vooral zorgen over de aanhoudende bestuurscrisis die op lange termijn een risico voor de kwaliteit van de zorg is. Volgens de IGJ leveren de beide ziekenhuizen nu goede zorg. Dit meldt de inspectie.

In 2017 zijn Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem bestuurlijk gefuseerd onder de naam Santiz. De afgelopen periode is (bestuurlijke) onrust ontstaan over de toekomst van de ziekenhuizen. Het vertrouwen tussen interne partijen is ernstig beschadigd. Ook zijn er in een half jaar twee voorzitters van de raad van bestuur teruggetreden.

Toekomstige samenwerking

De inspectie wil het herstel van goed bestuur van dichtbij volgen en vindt dat het instellen van verscherpt toezicht hierbij noodzakelijk is. Er zijn daarbij onder meer zorgen over de toekomstige samenwerking tussen de beide ziekenhuizen, die nodig is om goede en veilige zorg te kunnen blijven leveren. De komende periode zal een  visie ontwikkeld moeten worden over de organisatie van de zorg in de Achterhoek.

Voorwaarden voor goed bestuur

De komende zes maanden zal de inspectie de beide ziekenhuizen zowel aangekondigd als onaangekondigd bezoeken. Ook zullen er gesprekken gevoerd worden met de diverse partijen over hoe de voorwaarden voor goed bestuur weer hersteld kunnen worden. Deze gesprekken worden onder andere gevoerd met de Raad van Bestuur, de Raad van Toezicht, een vertegenwoordiging van de medisch specialisten en met de cliëntenraad.

Aan het eind van deze zes maanden zal de inspectie beoordelen of het verscherpt toezicht moet worden verlengd of kan worden opgeheven. Ook kan het zo zijn dat er verdere stappen genomen moeten worden in de vorm van verdere (bestuursrechtelijke) handhavingsmaatregelen.

Door: Nationale Zorggids