Normal_normal_ok_operatiekamer_chirurgie_arts_assistent

Het is de bedoeling dat ziekenhuizen hun ic-capaciteit grootschalig opschroeven, maar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft geen intenties om dat te doen. Een grote structurele ophoging is onmogelijk met het huidige en aanhoudende tekort aan ic-verpleegkundigen. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

De coronacrisis heeft laten zien dat Nederland krap zit in het aantal ic-bedden bij een pandemie. Op dit moment telt ons land 1.150 bedden, maar eigenlijk willen de Tweede Kamer en het kabinet dat dit verhoogd wordt naar 2.400. Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zijn 1.700 bedden genoeg.

Kleine ophoging aantal ic-bedden

Eerder al zei belangenvereniging V&VN dat 1.700 bedden niet haalbaar zijn wegens het tekort aan ic-verpleegkundigen en nu sluit het UMCG zich hierbij aan. Toch zal het ziekenhuis het aantal ic-bedden ietwat verhogen. Aan de huidige capaciteit van 35/36 zullen zo’n drie tot vijf bedden worden toegevoegd. Dit maakt dat er dan maximaal veertig bedden in het universitaire ziekenhuis van Groningen structureel beschikbaar zijn. Bij lange na niet genoeg om een grote groep patiënten op te vangen.

Daarom is het de bedoeling dat het UMCG flexibel is. Verpleegkundigen van andere afdelingen worden geschoold om als tijdelijke ic-verpleegkundige aan de slag te gaan. Mochten er extra bedden nodig zijn, dan kunnen deze aan de capaciteit worden toegevoegd.

Aantal ic-verpleegkundigen blijft beperkt

“In het nabije verleden moesten we het aantal ic-bedden al verlagen, omdat we niet genoeg ic-verpleegkundigen hebben. We zijn wel druk bezig meer mensen op te leiden en daardoor groeien we gestaag. Maar er zijn in het hele land veel vacatures voor verpleegkundigen. Het aantal ic-verpleegkundigen blijft dus beperkt."

Door: Nationale Zorggids