Hartstichting geeft tien wetenschappers persoonlijke beurs
Het is bekend welke tien onderzoekers dit jaar een persoonlijke Dekkerbeurs van de Hartstichting ontvangen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten. Met in totaal een bedrag van ruim 3,3 miljoen euro, kunnen de wetenschappers hun eigen onderzoekslijn opzetten en uitbouwen. Dit meldt de Hartstichting.
De onderzoekers gaan onder meer afweercellen bestuderen om slagaderverkalking te verminderen, en onderzoeken of met MRI en kunstmatige intelligentie te bepalen is hoe snel bloedvaten in de hersenen verouderen. Een andere wetenschapper gaat onderzoeken of hartfalen te verminderen is door hart meer energie te geven. Ook is er een onderzoeker die zebravisjes inzet om hartspierziekten bij kinderen beter te behandelen of zelfs te voorkomen.
 

Beurs voor hart- en vaatonderzoekers

 
De Hartstichting reikt ieder jaar deze Dekkerbeurzen uit. Het zijn persoonsgebonden beurzen voor talentvolle hart- en vaatonderzoekers in verschillende stadia van hun carrière. De onderzoekers die dit jaar de beurs toegekend krijgen zijn:
 
  • Henk-Jan Mutsaerts, Thijs van Mens, Harsha Devalla, Annette Neele, Louis Handoko en Monika Gladka van het Amsterdam UMC,
  • Jozine ter Maaten van het UMC Groningen,
  • Judith Verhagen van het Erasmus MC, en
  • Constance Baaten en Pieter Goossens van het Maastricht UMC.
  •  

Dekkerbeurs van de Hartstichting

De Dekkerbeurzen worden dit jaar voor de 34e keer toegekend. Ze zijn vernoemd naar dr. E. Dekker, oud-directeur van de Hartstichting. Hij was in Nederland de initiator van de burgerhulpverlening bij een hartstilstand.
 
De Hartstichting kreeg dit jaar 66 aanvragen. Met de beurzen stelt de Hartstichting de onderzoekers in staat om zich langdurig bezig te houden met wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten. Daarmee kunnen ze een volgende stap in hun carrière als onderzoeker maken.
 

Sneller oplossingen voor patiënten

 
De Dekkerbeurzen dragen bij aan de missie van de Hartstichting om hart- en vaatziekten te voorkomen en mensen met hart- en vaatziekten langer te laten leven, in betere gezondheid.
 
Veel van de onderzoeken gaan over thema’s die tot belangrijkste prioriteiten zijn gekozen door patiënten, artsen en wetenschappers. Het gaat bijvoorbeeld om betere behandeling en blijvende genezing van hartritmestoornissen en hartfalen. Dankzij de Dekkerbeurzen gaat de zoektocht naar oplossingen sneller, nu én in de toekomst.
 
Door: Nationale Zorggids