Normal_pexels-cottonbro-4098287

Steeds vaker worden ervaringsdeskundigen professioneel ingezet binnen de geestelijke gezondheidszorg. Doordat ze zelf psychiatrische problemen hebben gehad kunnen ze mensen begeleiden die daar nu mee worstelen. Tegenwoordig werken in de ggz naast psychologen en psychiaters ruim tweeduizend ervaringsdeskundigen. Dit meldt NOS. 

Opleiding

Ook de opleidingen tot ervaringsdeskundige zijn steeds meer in trek. Volgens Marjo Boer, lid van de beroepsvereniging VvEd, meer nodig dan alleen de ervaring. In de opleidingen komen verschillende theorieën en communicatieve vaardigheden aan bod. Je krijgt meer kennis van psychologische processen en je leert  om met je persoonlijke verhaal een brug te slaan tussen jou en de patiënt. Op die manier wordt er een vertrouwensband gecreëerd die mensen met psychische problemen erg kan helpen.

Subsidie

De vereniging ontving 500.000 euro overheidssubsidie voor het ontwikkelen van een beroepsregister en een beroepsstandaard. Integriteit en belangenafweging zijn hierbij belangrijke componenten. “Nederland is het eerste land waar ervaringsdeskundigheid in de ggz wordt geprofessionaliseerd”, zegt Boer.

Door: Nationale Zorggids