Normal_ouderen__ouderenzorg__mantelzorg__ggz

Verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties doen er alles aan om de zorg voor ouderen te laten doorgaan, maar door het hoge corona-ziekteverzuim lukt dat in sommige regio’s niet meer. Brancheorganisatie ActiZ trekt aan de bel, want het ziet dat de zorg aan ouderen snel vastloopt. Dit meldt ActiZ. 

De zorg aan ouderen thuis en in het verpleeghuis kan niet afgeschaald worden, maar er is een groot tekort aan personeel. Om snel nieuw personeel naar de ouderenzorg te wijzen, is extrahandenvoordezorg.nl geïnitieerd en de Nationale Zorgklas. Aan beide projecten werkt ActiZ mee. “Het Rode Kruis  en het leger worden weer veelvuldig gevraagd om ondersteuning te bieden. Ook doen we opnieuw een beroep op onlangs gepensioneerde zorgmedewerkers of mensen die om andere redenen recent het vak verlaten hebben”, aldus voorzitter Henk Kamp van ActiZ.

Ziekteverzuim zorgt voor dilemma's

Kamp ziet dat door corona steeds meer personeel uitvalt. Iemand met de geringste klachten moet al getest worden, maar testuitslagen laten op zich wachten. Wachtende én zieke medewerkers moeten in quarantaine wat de al bestaande tekorten aan personeel nog groter maakt. Zorgorganisaties zien zichzelf nu al genoodzaakt om bepaalde zorg stop te zetten, maar zitten daardoor wel voor een kwestie: zorg bij de ene client weghalen zodat anderen ook de zorg krijgen die ze nodig hebben? 

Door: Nationale Zorggids